We kopen een Hongaars huis

De grote dag
Vandaag hadden we een afspraak gemaakt met advocaat in Dombóvár. De verkoper had deze afspraak voor ons geregeld.

Keuze van de advocaat
In Hongarije bepaald normaal de koper welke advocaat het koopcontract maakt, maar gezien wij geen advocaten in Hongarije kennen, heb ik dit aan de verkoper overgelaten. Ik heb wel gezegd dat die advocaat ook goed Engels moet kunnen, want ik wil wel weten waarover gepraat wordt. (Tip: Er zijn in Hongarije advocaten die ook Engels of Duits kunnen spreken. Ook is er een Nederlandse advocaat in Budapest, maar die is heel duur.)

Eigenlijk ging alles heel gemakkelijk. Dit had ik niet verwacht. De advocaat vroeg naar een aantal zaken:

  • plaats, adres en kadasternummer van het huis;
  • de prijs en de manier van betalen;
  • onze voor- en achternaam;
  • geboorte- naam, datum en plaats;
  • en ook… naar de naam van onze moeder!

Hierover vertel ik meer in de uitleg op de pagina Hongaars koopcontract. Voor ons was het natuurlijk vreemd dat de advocaat naar de naam van onze moeder vroeg. Dit blijkt in Hongarije onderdeel te zijn van de persoonsgegevens. 

Verder vroeg de advocaat om onze paspoort of ID-kaart. Daar werd een kopie van gemaakt en die kregen we terug.

Nadat de advocaat het huis in het kadaster gecontroleerd had, bevestigde die dat het vrij van schulden en claims is. We kregen een kopie van het kadasteruittreksel en legde uit hoe het in elkaar zat. Alles is duidelijk en eenvoudig.

De advocaat was vrij snel klaar met opstellen en een eerste concept van het koopcontract kwam de printer uitgerold. We moesten die controleren op fouten. Natuurlijk konden we toen nog geen Hongaars, maar het ging hier vooral om onze persoonsgegevens. Na de kleine typefoutjes te hebben aangewezen rolde een tweede exemplaar uit te printer. In het Engels begon de advocaat ieder punt te vertalen en uit te leggen. Daar werd rustig de tijd voor genomen.

Daarna ondertekenden we ieder blad en ongeveer twintig handtekeningen verder mocht ik betalen. De verkoper wilde het geld graag contant, achteraf bleek dat in Hongarije niet vreemd. Een ander deel maakte ik per bankoverschrijving over. Nadat het geld geteld en overgemaakt was, werd er nog een document voor de Hongaarse belastingdienst en van de advocaat zelf ondertekend.

De advocaat vertelde dat het huis nu van ons was, maar dat het kadaster er ongeveer één maand over doet om het te registreren. Hiervan zouden we dan bericht krijgen. We hoefden ons verder geen zorgen te maken. Verder zou ongeveer twee tot drie maanden later de belastingdienst een brief sturen voor het betalen van de overdrachtsbelasting. Deze is in Hongarije 4%. Als we vragen hadden, konden we de advocaat daarover mailen.

De verkoper zouden we de volgende dag zien bij het huis. Om het te vieren zijn we in het naastgelegen restaurant een hapje gaan eten. Wordt vervolgt…