Elektriciteit, water en gas overschrijven

Zoals afgesproken zagen we de volgende dag de verkoper bij het huis. Met een fles champagne (Hongaars: Peszgő) en de sleutels in de handen werden we verwelkomt in ons nieuwe huis. De champagne was voor later die dag, thuis, in ons nieuwe huis.

De verkoper waarschuwde niet met alcohol op te gaan rijden in Hongarije, want er is een ‘zero-tolerance’ op rijden onder invloed. Je mag geen druppel alcohol gedronken hebben voordat je achter het stuur gaat. Dit wordt bestraft met: afname van het rijbewijs en zelfs gevangenisstraffen.  

Sleutels en uitleg
De verkoper gaf ons de sleutels en we liepen samen door het huis. Daarbij ontvingen we een goede uitleg van hoe alles werkte. Hij gaf aan ooit alle sloten te hebben willen vervangen, zodat er maar één sleutel nodig was. Dit is er niet van gekomen. Dus liepen we met een bos met tien sleutels. Niet erg handig.

Foto’s maken van de meters
We zouden die dag samen met de verkoper de meters van elektriciteit, water en gas gaan overschrijven. Hiervoor hadden we nodig:

  • de meterstanden;
  • serienummer van iedere meter;
  • oude rekeningen.

Het makkelijkste is een foto maken van iedere meter. Kijk wel even of die dan scherp genoeg is om het serienummer ook te kunnen lezen.

De verkoper had alle openingstijden (nyitvatartás) en adressen (cím) van alle kantoortjes gevonden op het internet. De bedrijfsnamen stonden op de oude rekeningen.

Omdat het huis ten zuiden van de provincie Tolna gelegen is, gingen we naar Bonyhád en Pécs om alles te regelen.

Naar de Eon in Pécs
De Eon is in Zuidwest Hongarije het enige gas- en elektriciteitsbedrijf. De verkoper wilde graag in Pécs naar de Eon, omdat ze daar ook Engels en Duits spreken.

Het was druk en het duurde ongeveer een half uur voordat wij aan de beurt waren. De medewerkster brabbelde wat in het Hongaars en nadat ze ons niet begreep kwam een andere medewerkster: “How can I help you?” (Hoe kan ik u helpen?). Met het koopcontract van de advocaat en de foto’s van de meterstanden en oude rekeningen (voor het klantnummer van de verkoper) vulde de Engelstalige medewerkster alles voor ons in. Het formulier was in het Engels, dus we hadden het eigenlijk ook zelf wel kunnen doen. Uurtje later stonden we weer buiten.

Het betalen van de elektriciteit en gas rekeningen kan in Hongarije ook contant! De medewerkster legde uit dat je per post de rekening met een ‘csek’ ontvangt. Daarmee kun je naar het postkantoor om daar contant te betalen. Ik hou erg van mijn privacy, dus ik betaal liever contant. (Tip: wilt u niet contant betalen, open dan een bankrekening bij de Raiffeisen Bank. In winkelcentrum Arkád in Pécs hebben ze Engelstalig personeel, Engelstalige contracten en Engelstalig internetbankieren.)

Waterbedrijf in Bonyhád
Voor het water moesten we helaas in Bonyhád zijn. Daar spraken ze alleen Hongaars. Maar met handen en voeten kwamen we er wel. Koopcontract laten zien, foto’s watermeter en klaar. De medewerker daar vulde alles in. “Unterschreiben…” (Ondertekenen…), zei de medewerker, wijzend op een piepklein plaatsje op het formulier. En klaar. Half uur later stonden we weer buiten.

Internet en Hongaarse televisie
Nou ja… we hadden een half uur later buiten kunnen staan… maar we regelden gelijk internet. Dat was in het zelfde gebouw. Dit ging ook super. In het Hongaars, maar duidelijk. Enkele dagen later hadden we al supersnel kabel-internet van TARR. In Nederland moet je daar weken op wachten. Gratis modem, monteur. Ik wilde een wifi-modem. Dat kostte ongeveer tien euro extra. Het abonnement is de helft goedkoper dan in Nederland en veel sneller.

Ook gelijk Hongaarse televisie erbij genomen om de Hongaarse taal te leren. Televisie basispakket met ongeveer twintig zenders kostte zes euro. Dat is ruim vier keer goedkoper dan mijn Canaal Digitaal schotelpakket die ik uit Nederland had meegenomen. Nu kan ik Hongaarse en Nederlandse televisie kijken.

We namen afscheid van de verkoper en gingen naar onze nieuwe thuis in Hongarije.

Aanvullingen (na 2018)
Aanvulling 1: dit is een bericht uit 2013. Sinds 2018 is het ook mogelijk om de overschrijving van elektriciteit, water en gas per post of per e-mail te doen.

Aanvulling 2: zorg ervoor dat koper en verkoper beide de foto’s van de meterstanden hebben, zodat er geen vervelende discussies kunnen ontstaan.

Aanvulling 3: van 2015 tot en met 2018 werd het gas door een ander bedrijf geleverd. Na 2018 werd dit weer door de Eon gedaan.