Ons dorp

We leven inmiddels al een aantal jaar in een Hongaars dorp. In het begin was het even wennen, maar we willen en kunnen ook niet meer anders. Het is rustig en niets moet maar alles kan. Zolang men geen last van elkaar heeft, is het prima.

We wonen in een rustig Hongaars dorp in het zuiden van de provincie Tolna. Verspreid over de Tolna en Baranya wonen duizenden Nederlanders. Het is een leuk en gemoedelijk dorp. Echt een plek waarbij te zeggen is dat geluk zo lekker gewoon is gebleven. Sommigen zouden zo een dorp saai noemen. Wij zijn naar Hongarije gekomen voor de rust en veiligheid die dit land kent. Dus voor ons is dit een perfecte plaats. Ik ben er gelukkig.

Aandachtpunt voor de volgende keer…
Een minpunt waar we bij een volgende keer op zouden letten is de afstand tot de winkels en zeker onze verbouwing ook op de ligging van bouwmarkten. Het is bijna een half uur rijden naar de kleine winkelstad Bonyhád. Hier zijn de supermarkten Tesco (soort Albert Heijn), Spar, Penny, Aldi en Lidl. Verder zijn er een aantal speciaalzaken, klein ziekenhuis en een paar restaurantjes. Andere kleine winkelsteden zijn ongeveer drie kwartier rijden. Voor een grotere winkelstad moeten we bijna een uur rijden naar Szekszárd of Pécs.  Hier bevinden ook de mooie shopping malls, sjiekere restaurants, grote bouwmarkten en academische ziekenhuizen.

Leven in een Hongaars dorp

We hebben ons Hongaarse huis gekocht in een plattelandsdorp ten zuiden van de provincie Tolna, ten noorden van de Baranya, Zuidwest Hongarije.

Gemoedelijk sfeertje
Het is een rustig dorp waar je gewoon de deur van slot kan laten. Er is een prettige sociale controle, maar toch laat iedereen elkaar met rust. Buren betrekken je bij hun dagelijkse activiteiten. Je maakt ze blij als je iedere keer weer een woordje Hongaars erbij geleerd hebt. Verder kan je hun weer helpen als ze een paar tientjes kunnen verdienen met grasmaaien, houthakken of andere klusjes in en rond het huis.

Weer terug in de tijd
De postbode komt langs de deur en is net als vroeger in Nederland in vaste dienst. Zij kent iedereen persoonlijk en als er even iets geregeld moet worden is alles mogelijk. Op het gemeentehuis ben je ook altijd welkom en is alles heel persoonlijk.

Bij mijn emigratie naar Hongarije hebben de burgemeester en postbode mij heel veel kopzorgen uitgespaard. Mijn Hongaarse adreskaart (lakcimkaart) zou naar Budapest teruggestuurd worden, omdat ik niet thuis was toen deze bezorgt werd. Nu heeft de burgemeester die in ontvangst genomen. Achteraf heb ik geleerd dat ik anders deze met veel omwegen, schrijven en formulieren, in Budapest had moeten ophalen. Dit heb ik weer van anderen gehoord.