Elektriciteit, water en gas overschrijven

Zoals afgesproken zagen we de volgende dag de verkoper bij het huis. Met een fles champagne (Hongaars: Peszgő) en de sleutels in de handen werden we verwelkomt in ons nieuwe huis. De champagne was voor later die dag, thuis, in ons nieuwe huis.

De verkoper waarschuwde niet met alcohol op te gaan rijden in Hongarije, want er is een ‘zero-tolerance’ op rijden onder invloed. Je mag geen druppel alcohol gedronken hebben voordat je achter het stuur gaat. Dit wordt bestraft met: afname van het rijbewijs en zelfs gevangenisstraffen.  

Sleutels en uitleg
De verkoper gaf ons de sleutels en we liepen samen door het huis. Daarbij ontvingen we een goede uitleg van hoe alles werkte. Hij gaf aan ooit alle sloten te hebben willen vervangen, zodat er maar één sleutel nodig was. Dit is er niet van gekomen. Dus liepen we met een bos met tien sleutels. Niet erg handig.

Foto’s maken van de meters
We zouden die dag samen met de verkoper de meters van elektriciteit, water en gas gaan overschrijven. Hiervoor hadden we nodig:

  • de meterstanden;
  • serienummer van iedere meter;
  • oude rekeningen.

Het makkelijkste is een foto maken van iedere meter. Kijk wel even of die dan scherp genoeg is om het serienummer ook te kunnen lezen.

De verkoper had alle openingstijden (nyitvatartás) en adressen (cím) van alle kantoortjes gevonden op het internet. De bedrijfsnamen stonden op de oude rekeningen.

Omdat het huis ten zuiden van de provincie Tolna gelegen is, gingen we naar Bonyhád en Pécs om alles te regelen.

Naar de Eon in Pécs
De Eon is in Zuidwest Hongarije het enige gas- en elektriciteitsbedrijf. De verkoper wilde graag in Pécs naar de Eon, omdat ze daar ook Engels en Duits spreken.

Het was druk en het duurde ongeveer een half uur voordat wij aan de beurt waren. De medewerkster brabbelde wat in het Hongaars en nadat ze ons niet begreep kwam een andere medewerkster: “How can I help you?” (Hoe kan ik u helpen?). Met het koopcontract van de advocaat en de foto’s van de meterstanden en oude rekeningen (voor het klantnummer van de verkoper) vulde de Engelstalige medewerkster alles voor ons in. Het formulier was in het Engels, dus we hadden het eigenlijk ook zelf wel kunnen doen. Uurtje later stonden we weer buiten.

Het betalen van de elektriciteit en gas rekeningen kan in Hongarije ook contant! De medewerkster legde uit dat je per post de rekening met een ‘csek’ ontvangt. Daarmee kun je naar het postkantoor om daar contant te betalen. Ik hou erg van mijn privacy, dus ik betaal liever contant. (Tip: wilt u niet contant betalen, open dan een bankrekening bij de Raiffeisen Bank. In winkelcentrum Arkád in Pécs hebben ze Engelstalig personeel, Engelstalige contracten en Engelstalig internetbankieren.)

Waterbedrijf in Bonyhád
Voor het water moesten we helaas in Bonyhád zijn. Daar spraken ze alleen Hongaars. Maar met handen en voeten kwamen we er wel. Koopcontract laten zien, foto’s watermeter en klaar. De medewerker daar vulde alles in. “Unterschreiben…” (Ondertekenen…), zei de medewerker, wijzend op een piepklein plaatsje op het formulier. En klaar. Half uur later stonden we weer buiten.

Internet en Hongaarse televisie
Nou ja… we hadden een half uur later buiten kunnen staan… maar we regelden gelijk internet. Dat was in het zelfde gebouw. Dit ging ook super. In het Hongaars, maar duidelijk. Enkele dagen later hadden we al supersnel kabel-internet van TARR. In Nederland moet je daar weken op wachten. Gratis modem, monteur. Ik wilde een wifi-modem. Dat kostte ongeveer tien euro extra. Het abonnement is de helft goedkoper dan in Nederland en veel sneller.

Ook gelijk Hongaarse televisie erbij genomen om de Hongaarse taal te leren. Televisie basispakket met ongeveer twintig zenders kostte zes euro. Dat is ruim vier keer goedkoper dan mijn Canaal Digitaal schotelpakket die ik uit Nederland had meegenomen. Nu kan ik Hongaarse en Nederlandse televisie kijken.

We namen afscheid van de verkoper en gingen naar onze nieuwe thuis in Hongarije.

Aanvullingen (na 2018)
Aanvulling 1: dit is een bericht uit 2013. Sinds 2018 is het ook mogelijk om de overschrijving van elektriciteit, water en gas per post of per e-mail te doen.

Aanvulling 2: zorg ervoor dat koper en verkoper beide de foto’s van de meterstanden hebben, zodat er geen vervelende discussies kunnen ontstaan.

Aanvulling 3: van 2015 tot en met 2018 werd het gas door een ander bedrijf geleverd. Na 2018 werd dit weer door de Eon gedaan.

We kopen een Hongaars huis

De grote dag
Vandaag hadden we een afspraak gemaakt met advocaat in Dombóvár. De verkoper had deze afspraak voor ons geregeld.

Keuze van de advocaat
In Hongarije bepaald normaal de koper welke advocaat het koopcontract maakt, maar gezien wij geen advocaten in Hongarije kennen, heb ik dit aan de verkoper overgelaten. Ik heb wel gezegd dat die advocaat ook goed Engels moet kunnen, want ik wil wel weten waarover gepraat wordt. (Tip: Er zijn in Hongarije advocaten die ook Engels of Duits kunnen spreken. Ook is er een Nederlandse advocaat in Budapest, maar die is heel duur.)

Eigenlijk ging alles heel gemakkelijk. Dit had ik niet verwacht. De advocaat vroeg naar een aantal zaken:

  • plaats, adres en kadasternummer van het huis;
  • de prijs en de manier van betalen;
  • onze voor- en achternaam;
  • geboorte- naam, datum en plaats;
  • en ook… naar de naam van onze moeder!

Hierover vertel ik meer in de uitleg op de pagina Hongaars koopcontract. Voor ons was het natuurlijk vreemd dat de advocaat naar de naam van onze moeder vroeg. Dit blijkt in Hongarije onderdeel te zijn van de persoonsgegevens. 

Verder vroeg de advocaat om onze paspoort of ID-kaart. Daar werd een kopie van gemaakt en die kregen we terug.

Nadat de advocaat het huis in het kadaster gecontroleerd had, bevestigde die dat het vrij van schulden en claims is. We kregen een kopie van het kadasteruittreksel en legde uit hoe het in elkaar zat. Alles is duidelijk en eenvoudig.

De advocaat was vrij snel klaar met opstellen en een eerste concept van het koopcontract kwam de printer uitgerold. We moesten die controleren op fouten. Natuurlijk konden we toen nog geen Hongaars, maar het ging hier vooral om onze persoonsgegevens. Na de kleine typefoutjes te hebben aangewezen rolde een tweede exemplaar uit te printer. In het Engels begon de advocaat ieder punt te vertalen en uit te leggen. Daar werd rustig de tijd voor genomen.

Daarna ondertekenden we ieder blad en ongeveer twintig handtekeningen verder mocht ik betalen. De verkoper wilde het geld graag contant, achteraf bleek dat in Hongarije niet vreemd. Een ander deel maakte ik per bankoverschrijving over. Nadat het geld geteld en overgemaakt was, werd er nog een document voor de Hongaarse belastingdienst en van de advocaat zelf ondertekend.

De advocaat vertelde dat het huis nu van ons was, maar dat het kadaster er ongeveer één maand over doet om het te registreren. Hiervan zouden we dan bericht krijgen. We hoefden ons verder geen zorgen te maken. Verder zou ongeveer twee tot drie maanden later de belastingdienst een brief sturen voor het betalen van de overdrachtsbelasting. Deze is in Hongarije 4%. Als we vragen hadden, konden we de advocaat daarover mailen.

De verkoper zouden we de volgende dag zien bij het huis. Om het te vieren zijn we in het naastgelegen restaurant een hapje gaan eten. Wordt vervolgt…