Leven in een Hongaars dorp

We hebben ons Hongaarse huis gekocht in een plattelandsdorp ten zuiden van de provincie Tolna, ten noorden van de Baranya, Zuidwest Hongarije.

Gemoedelijk sfeertje
Het is een rustig dorp waar je gewoon de deur van slot kan laten. Er is een prettige sociale controle, maar toch laat iedereen elkaar met rust. Buren betrekken je bij hun dagelijkse activiteiten. Je maakt ze blij als je iedere keer weer een woordje Hongaars erbij geleerd hebt. Verder kan je hun weer helpen als ze een paar tientjes kunnen verdienen met grasmaaien, houthakken of andere klusjes in en rond het huis.

Weer terug in de tijd
De postbode komt langs de deur en is net als vroeger in Nederland in vaste dienst. Zij kent iedereen persoonlijk en als er even iets geregeld moet worden is alles mogelijk. Op het gemeentehuis ben je ook altijd welkom en is alles heel persoonlijk.

Bij mijn emigratie naar Hongarije hebben de burgemeester en postbode mij heel veel kopzorgen uitgespaard. Mijn Hongaarse adreskaart (lakcimkaart) zou naar Budapest teruggestuurd worden, omdat ik niet thuis was toen deze bezorgt werd. Nu heeft de burgemeester die in ontvangst genomen. Achteraf heb ik geleerd dat ik anders deze met veel omwegen, schrijven en formulieren, in Budapest had moeten ophalen. Dit heb ik weer van anderen gehoord.